Papan Iklan

Sunday, August 29, 2010

Coretan Ramadhan 1431H: Sahur

Taufik a.k.a Topiq. Cucu mak aku yang berumur 5 tahun. Bersekolah di tadika Islam.

Aku: Piq bangun sahur dok?

Dia: Piq dok pose wak mende Piq nok sahur? (sambil menyedut air kotak ribena)

Aku kalah dengan jawapan innocent beliau. Haih!!

Wednesday, August 25, 2010

Monday, August 23, 2010

Coretan Ramadhan 1431H: Terawikh

Solat sunat Terawikh.

"Allahuakhbar!!" Tok Imam mengangkat takbir.

Tiba-tiba.......

Ada yang bertukar menjadi Ben-10. Ada yang buat aksi wrestling. Ada yang makan KFC. Ada yang main polis sentri. Ada yang berteka-teki. Ada yang mintak susu. Ada yang nak berak. Macam-macam ada.

Riuh-rendah dengan gelagat kanak-kanak yang ada kat surau nih.

"Assalamualaikumwarahmatullah," Tok Iman bagi salam.

Diam. Magik betul. Semua budak-budak tadi dah hilang. Senyap pulak tuh.

Proses ini akan berulang lagi sehinggalah solat sunat Witir yang terakhir.


*** Boleh bikin hilang khusyuk jugak bila dengar suara karenah budak-budak nih yang macam-macam peel.

Saturday, August 21, 2010

Coretan Ramadhan 1431H: Hormat


HOD aku. Merangkap boss aku. Perempuan. Berbangsa Cina. Sedang mengandung 4 bulan. Tahap selera makan beliau semakin meningkat. Biasalah, orang mengandung memang makan banyak.

Jadual makan beliau sudah kami hafal. Pukul 9.00 pagi, pukul 11.oo pagi, pukul 1.00 tengahari (lunch hour la) dan pukul 4.00 petang. Bekal makanan yang dibawanya pun memang banyak. Berplastik-plastik.

Bulan lepas. Sebelum puasa. Beliau senang lepak kat meja beliau sendiri je bila makan. Tapi, sejak 1 Ramadhan yang lalu, beliau telah beralih tempat makan ke department sebelah yang ada petisyen. Dah tu pulak, makan secara sorok-sorok. Dan, bila kami tanya kenapa, beliau berkata,

"Kamu olang puasa maa.. tak boleh la makan depan kamu,"

Padahal, kami tak kisah pun sebenarnya kalau beliau nak makan di mejanya.

Dan aku sangat respek dengan sikap beliau yang hormatkan Agama Islam. Macam tu lah baru satu Malaysia. Ye dok?

Thursday, August 19, 2010

Mimpi Semalam

Mimpi ngeri.


.


.


.


.


Bertunang dengan ex-skandal zaman old skool dulu-dulu.

Tak ke seram tuh? Hehehe...


Demmm...!! Tetiba teringin nak tengok mata coklat cair miliknya.

Monday, August 16, 2010

Zombie Jelmaan

Ada rupa Zombie Kampung Pisang tak?


Jumaat lepas. Satu badan aku diserang sakit gatal-gatal sampai tak cukup tangan nak garu.

Doktor cakap aku salah makan. Alahan. Siap kena cucuk. Tak la sakit sangat kalau kena cucuk kat lengan je. Tapi, bikin aku pitam jugak sekejap. Free-free je dapat 2 jenis ubat telan dan ubat sapu. MC pun dapat. Hahaha..

Bila aku balik rumah Omak, banyak pulak versi pendapat tentang penyakit misteri aku nih. Majoriti sedara-mara aku cakap aku terkena penyakit 'Kolinggato' (ni orang nogori yang cakap. Kalau salah sila betulkan. Tak payah google. Kompen tak de info sebab aku dah try. Haha).

Antara punca 'Kolinggato' adalah seperti berikut. Pergi la main dalam semak tak pun dalam hutan. Pasti kena punya. Ada jugak yang kata aku nih kena taik ulat. Lepas tuh pulak, ada yang cakap habuk-habuk halus atau hama yang melekat kat badan aku punca badan aku gatal-gatal. Yang paling best, ada yang kata aku nih kena sampuk atau tegur dengan 'orang halus' yang berkenan dengan aku. Seram seyhh! Bila fikir balik, bila masanya aku pergi main dalam semak atau hutan? Hari Jumaat hari tu aku pergi Putrajaya je. Misteri sungguh nih.

Lepas tuh, banyak pulak petua yang aku dapat untuk merawat penyakit gatal-gatal atau 'Kolinggato' dari orang-orang yang berpengalaman nih. Ada yang cakap bakar daun kelapa dan asapnya tu dihalakan pada seluruh badan. Atau, minum air kelapa banyak-banyak dan sapu air kelapa pada seluruh anggota badan. Tak pun bubuh je kapur satu badan bagi panas. Entah ler. Aku buat yang senang je la. Bubuh kapur satu badan (tu yang rupa macam Zombie je tuh), minum air kelapa banyak-banyak dan sapu je air kelapa tu satu badan. Lepas tu, doa dan tawakal je lah. Jangan lupa selawat sekali. InsyaAllah.

Apa yang penting. Aku dan beransur pulih. Alhamdulillah. Anggap je lah dugaan Allah dibulan puasa nih. Sesungguhnya, penyakit itu penghapus dosa. Kan?


Thursday, August 12, 2010

Setiap Hari Aku Berdoa Agar Cepatlah Pukul 5 Petang


Ini cerita pasal aku di opis.

Hari bekerja. Isnin hingga Jumaat. Waktu opis bermula dari pukul 8.30 pagi sampai pukul 5.00 petang. Hari Sabtu pulak separuh hari je. Itu pun ikut giliran. Jadi, aku tak nak cerita panjang pasal hari Sabtu.

Ini cerita pasal hari bekerja normal. 5 hari seminggu. Hatta di bulan Ramadhan sekalipun, waktu bekerja tetap sama. Tiada perubahan. Ini bukan kompeni-bapak-kau-yang-punya mahupun kerja kerajaan. Kesimpulannya, jangan nak berangan-angan nak balik awal di bulan yang mulia ini.

Ok. Aku tak kisah pun semua tu. Yang penting, setiap hari aku berdoa agar masa berlalu dengan pantas. Ini tak ada kaitan nak balik awal untuk prepare juadah berbuka mahupun nak pergi meronda-ronda di Bazar Ramadhan.

Nak tahu ke?







Ini semua gara-gara PC aku sudah diharamkan penggunaan internet. Langsung kena block. Aku bosan dan boring yang amat duduk kat opis lama-lama. Dah gaya kena sindrom mati kutu dan mental block dah. Bikin aku jadi macam nih -> #%#@#&%^!@#!! (Ini bukan kata-kata kesat ataupun carutan mahupun makian.Tapi hanyalah luahan rasa tak puas hati).

Sekarang nih bila dah tak tentu arah sangat, aku layan Freecell je. Tak pun Solitare.

Sekian.

Monday, August 9, 2010

Semangat

Apa beza antara hilang semangat dan semangat yang hilang?

Tuesday, August 3, 2010

Baru Den Tau


"Ekau poei amik galah kek pokok moktan tuh, poei kait buah bidaro kek pagar dopan ghumah kodai tuh,"


"Errrr....buah bidaro? buah apo tuh, Teh?

"Buah mata kucing laa ekau nih..,"

"OOoooooooooo.............,"


P/S: Buah Bidara = Buah Mata Kucing