Papan Iklan

Wednesday, December 28, 2011

This Is What I'm Doing


1. Eating
2. Watching
3. Sleeping
4. Surfing
5. Lepaking
6. Reading
7. Playing
8. Nothing

Heaven?? Huhh!!

Thursday, December 8, 2011

Where Is The LOVE?


Looking for the LOVE. I found one...
Taaaadaaaaa.......!!!!

See. It's hanging over there.
Cute. And I LOVE it.
But still can't touch.
T_T

Wednesday, December 7, 2011

Sama Maksud


Aku ada penyakit baru bila bertanya atau menjawab soalan.

Satu.

Aku: Guane exam? SUSOH ke PAYOH?
Dia: Errrr....

~ Sebenarnya aku nak tanya SUSAH ke SENANG? ~

Dua.

Dia: Ada buah ape dalam peti ais?
Aku: PELAM dan MANGGA (konpiden)
Dia: .... (blurr)

~ Padahal aku nak sebut PELAM dan TEMBIKAI ~

Oooohhh... aku nak setting otak dan hidup aku balik. Kucar-kacir sekarang nih. T_T

Friday, December 2, 2011

Happy Ending


It's 2.00 o'clock in the morning,
I'm still not sleeping,
My head is overwhelming,
Thinking, counting and wondering,
For all reason and confusing,
And yet, it's not a joking,
I know this is really something,
For you to understanding.

God, I need Your blessing,
Family, I need your supporting,
Friends, I need your believing.

Please stop all those complaining,
It's annoying and also not inspiring,
Just let me chase my dreaming,
Until i'll find my happy ending.

Wednesday, November 30, 2011

Malas Giler Babi


Note: Tulisan dari hati setan gua. Lu jangan amik kisah sangat derr..

Sejak kebelakangan ini. Gua gemar guna perkataan 'malas giler babi'. Sebabnya, gua rasa 'giler babi' ni menunjukkan satu situasi malas yang teramatlah malas. Contohnya:-

'Gua malas giler babi nak hapdet blog. Sebab tu gua suka tulis pendek-pendek je. Ni kira gua dah hapdet la yek'.

Amacam? Amat sesuaikan penggunaan ayat tersebut dengan situasi gua sekarang ni.

Friday, November 25, 2011

Pusat


Gua pernah dengar. Orang-orang tua cakap. Kalau lubang pusat kita dalam. Tak terbonjol keluar. Maknanya jodoh kita dengan orang jauh. Ini orang-orang tua la cakap. Bukan gua yang cakap. Gua tulis balik je kat sini. Nak percaya ke tidak ke. Ikut suka hati lu lah.





Gua check pusat gua. Ye. Memang dalam. Gua syak, jodoh gua memang dengan orang jauh. Mungkin dengan pakwe Korea. Boleh jadi jugak. Sebab tu lah agaknya gua tak kahwin-kahwin lagi sekarang nih. Siapa tahu, kan?

Ok. Cukuplah edisi merapu untuk malam ni. Selamat bermimpi indah. Annyeong!!

Wednesday, November 16, 2011

Ax The Under 18

Curik dari encik gugel


Aku ada ruang sendiri
Jangan tanya kenapa dan mengapa
Dewasa adalah aset aku
Ceria selalu hingga ke tahap maksimas
Terbang bersama aku
Jangan tuduh aku jahat sebelum kenal
Aku tahu apa yang aku buat
Tapi korang takkan pernah tahu!
Hidup ini mesti bebas
Makan, minum, bermain...
Atau jangan buat apa-apa!
Ini adalah kehendak termaksima aku...
Tapi di hujungnya pasti ada sempadan
Ingat itu

Ax - Under 18

Monday, November 14, 2011

Basuh Kereta


Dua hari lepas (kat Perodua Service).

Brader Perodua berambut lurus panjang paras bahu pandang gua. Keningnya terangkat.

"Ni dah berapa lama tak basuh kete?" Dia senyum. Perli ke apa ke, gua pun tak tahu. Dia mencalit jarinya pada rim. Wow! Kesan kotoran yang degil jelas kelihatan dengan terang lagi nyata. Gua buat peace pada beliau.

"2 bulan," Jawab gua selamber. Beliau menggeleng-geleng kepala. Dan mula memberi ceramah free pada gua tentang penjagaan kereta dengan baik.


Hari ini.

Atas nasihat (lebih kepada bebelan sebenarnya) Brader Perodua berambut lurus panjang paras bahu dua hari yang lalu, gua bawak 'kekasih hati nombor 2' pergi mandi spa lepas balik kerja. Dan pukul 8 tadi. Guruh berdentum-dentum. Di selang-selikan dengan panahan pancaran kilat. Kemudian, hujan turun dengan lebatnya. Alhamdulillah!! Murah rezeki 'kekasih hati nombor 2' gua. Dapat mandi free lagi buat kali kedua untuk hari ini. T_T.


Thursday, November 10, 2011

Gua Dan Gitar


Dulu. 2 tahun lepas. Gua pernah belajar gitar. Berguru dengan member-member gua sendiri. Gitar pulak gua pinjam dengan dorang jugak sebab dorang nih memang banyak lebihan gitar kapok. Kelas gitar start lepas maghrib setiap malam. Gua dan member lagi dua orang memang gigih la pergi lepak kat rumah dia. Kami berempat masa tuh. Dan situasinya dua orang cikgu dan dua orang pelajar. Senang cerita, seorang cikgu ambil seorang anak murid. Jadi senang la nak fokus (dan senang jugak nak kena sekeh kepala atau ketuk tangan bila bebal).

Masa awal-awal pegang gitar, memang kekok jugak. Jari-jemari kecil gua yang comel-comel ni jadi merah. Baru gua tahu boleh tahan keras jugak tali gitar nih. Tapi, gua tak kisah semua tuh. Janji gua reti main gitar. Itulah misi utama gua pada masa tuh.

Di awal kelas tersebut, gua diajar petik kord B, C, G. Kord-kord lain gua tak ingat dah. Sebabnya, cikgu-cikgu gua ajar gua kord ni untuk main lagu Radiohead, Creep. Pehh. Memang feel gilerlah time tuh. Kira-kira 2 minggu berlatih, lagu Creep dah jadi darah daging. Dah sedap sikit la bunyinya walaupun tune sumbang tuh memang tak lari jauh.

Tak lama lepas tuh, cikgu-cikgu gua mula sibuk. Masing-masing dah letak jawatan kat tempat keje gua. Jadi, kelas gitar gua pun banyak kali jugak ditangguhkan atas sebab kekangan masa. At the end, tutup terus. Alasannya, kesibukan melampau di tempat keje baru. Lagi pun memang kami dah jarang lepak sekali. Akhirnya, sampai sekarang gua masih tak reti main gitar lagi. Gua ingat gua nak cari cikgu gitar barulah. Siapa sudi ambil gua jadi anak murid, sila roger gua Hehehehe..


Amacam? Style tak?

P/S ~ Sebenarnya. Gua nak kabo yang gua rindu dengan dorang je. Dan gua rindu jugak dengan hari bersama teman di antara kami berempat. Huhuhuhu...

Monday, November 7, 2011

Pening


Gua pening.

1) Hadap daging banyak sangat
2) Hadap jammed kat Karak esok
3) Masalah-masalah sampingan yang remeh
4) Kerja kat opis yang berlambak-lambak nak kena setel

Oh. Hujan lebat. Gua tido dulu. Harap-harap pening gua dah pergi main jauh-jauh.

Thursday, November 3, 2011

Fixi #1

Sudah ada 5 koleksi dari Fixi

Gua malas nak taip panjang-panjang untuk review novel-novel nih. Cukuplah dengan satu perkataan saja sama macam tajuknya.

Pecah = Licik
Kasino = Mewah
Cekik = Nafsu
Kougar = Dilema
Ngeri = Obses

Yang pasti, jalan ceritanya tak sama macam novel-novel biasa. Memang rare. Dan bagi gua, Pecah is the best di antara kelima-lima novel tersebut.

Yang lain-lain, ada lebihan duit baru beli. Kehkehkeh... =P

P/S: Boleh beli di MPH, Popular, Kinokuniya KLCC, Frinjan atau di sini.

Tuesday, November 1, 2011

Rebellious


I'm a rebel. I think positively. So what?

Friday, October 28, 2011

Sembang Petang


Dah lama tak bersembang panjang dengannya. Dia banyak bercakap hari ini. Pasal makan. Pasal kerja. Pasal cuaca. Gua hanya dengar saja. Sesekali gua gelak. Ya. Boleh tahan jugak mulut mamat apek cina muka korea nih menyumpah seranah. Mungkin tensen dengan keja kot. Gua layankan aje lah. Bila dia dah penat membebel. Gua bagi tau dia.

"We all will be move out to new office soon,"

"When? All of you? Where?"

"End of Nov. Only guys stayed here. At BBT building, Bukit Tinggi"

"Oohh..........!!"

"But the orders still need to deliver here. The guys will take over,"

Dia diam. Mengangguk perlahan. Dan berlalu pergi bila urusan selesai.






Hati setan gua berdoa. Harap-harap dia kasi nombor henpon dia lepas nih. Hahahaha...

Tuesday, October 25, 2011

Nasihat


"Kadang-kadang, kita kena jadi gila dan nekad baru nampak jalan hidup yang lain,"
kata Kakak gua dengan selamber.


Monday, October 24, 2011

Apabila Spirit Mengemas Datang Secara Berkobar-Kobar

Hasil yang akan di bawa pulang ke kampung sempena Raya Haji ini atau dengan kata lain stok menyemak yang semakin bertambah.

P/S: Mau mak gua bising lagi sebab ada harapan anai-anai kat rumah buat kenduri kesyukuran untuk kali ke brape ntah dengan buku-buku baru nih. Hahahaha..

Tuesday, October 18, 2011

Amazing Race: Feeling-Feeling KPop


Gua malas nak taip panjang-panjang. Lu tengok je lah gambor yang gua dah tepek kat sini.

D72682 membelah awan biru.


Wajib cuba Bibimbap ni. Tapi amik yang sayur je lah.


Kucing ni kena ikat sebab selalu rembat ikan kat Pasar Busan.


Lot-lot kedai di Busan.


Di antara jenama yang paling glemer.


Jualan langsung dalam tren adalah perkara biasa bagi mereka.


Feeling-feeling Winter Sonata di Pulau Nami.


Hati dan spirit gua memang tertinggal kat sini.

Perkara-perkara yang gua perasan semasa jelajah Gyeonju-Busan-Gwangju-Seoul:-

1) Kedai mekap merata-rata. Tapi kedai buku memang payah nak jumpa.
2) Dorang sangat obses dengan beauty, mekap, fesyen, high heels, cermin dan henpon.
3) Walaupun lack of communication, dorang masih sudi membantu.
4) Manners dorang sangat superb. Gua tabik spring dengan dorang.
5) Dalam tren, tiada golongan yang sihat walafiat duduk kat kerusi yang telah dikhaskan.
6) Dalam tren jugak, dorang duduk diam. Tak de nak sembang pung-pang-pung-pang macam kat kedai kopi.
7) Gua nampak kebanyakan dorang pakai henpon macam Iphone je. Blackberry langsung tak de.
8) Golongan pakcik, makcik, datuk dan nenek mengamalkan gaya hidup yang sihat seperti hiking dan bersenam.
9) Sangat pentingkan masa. Kalau lambat kena tinggal.
10) Tandas sangat bersih. Dan dorang adalah pembersih.

Dah. Nak tau kisah lebih lanjut, lu klik je kat blog Fatt & Hanie. Dorang ni rajin tulis panjang-panjang. Kehkehkehkeh...

Next pit stop? Tahun depan punya cerita pulok. Hahaha..

Thursday, October 6, 2011

Hello Strangers II

Annyeonghaseyo..

Jangan rindu gua untuk dua minggu ini..

Amazing Race Again

Monday, October 3, 2011

Buat Habis Kredit Gua Je Kalau Reply


Dah 2 hari gua dapat mesej dari nombor yang tak dikenali. Gua memang peseng malas nak reply. 2-3 kali jugak la dua dapat mesej merapu-rapu. Last tadi dia tulis (sebelum gua delete la) :-

"Salam.. em npe awk x rply msg sy? awk x sudi ke nk b'kenalan ngn sy ni..sy ikhlas nk b'kenalan ngn awk A****(nama gua)..please, rply msg sy ni..sekurang2nye bg la jwpn pd p'tnyaan sy 2.."

Hilang rokes gua dapat mesej peseng gini. Gua delete. Gua pi makan nasi laju-laju. Geli ok.


Note: Ada sapa-sapa nak berlakon jadi pakwe/boipren/bakal tunang gua? Gua nak suruh pi sound mamat ni.

Tuesday, September 27, 2011

Saturday, September 24, 2011

Kisah Kita

Aku di sini
Kamu ke sana

Aku pandang kiri
Kamu toleh kanan

Aku kata begini
Kamu cakap begitu

Aku mula berbicara
Kamu pekakkan telinga

Aku mahu berhibur
Kamu utamakan tidur

Aku gelak ketawa
Kamu buat tak tahu

Kita memang tak serupa
Juga tak sekepala
Hidup dunia yang berbeza
Dan huru-hara jadinya
Aah. Memang gila.

Wednesday, September 21, 2011

Sakit Tekak


Dah dua hari gua sakit tekak. Batuk sikit-sikit. Azab jugak bila telan liur. Apatah lagi masa makan. Tapi, gua masih steady. Tengahari tadi gua telan nasi berlaukan ayam goreng, kuah rendang dan sayur taugeh. Untuk dinner, gua dah tapau paprik ayam siap-siap lepas balik keje tadi. Hujung minggu ni, gua plan nak makan masak lemak cili api kat kampung. Tak lupa jugak open house member-member dengan menu yang boleh tahan sedap sehingga menyandar kekenyangan.

Dan, gua abaikan nasihat doktor petang tadi.

"Minum air banyak-banyak. Jangan makan pedas!!!"

Eh. Tak berdosakan gua tak ikut cakap doktor? Ubatkan ada. Ye dok?

Tuesday, September 20, 2011

Berkecai

Tit. Tit. Tit. Tit..

Dadanya pedih. Sakit. Suis bom jangka di jantung kirinya terpasang secara automatik.

Tit. Tit. Tit. Tit..

Dia berdiri tegak. Tidak mampu bergerak.

........5. 4. 3. 2. 1........

Tit...Tit...Tit... BOOOMMMMM!!!!!

Letupan kedengaran. Kelihatan hati dan jantung miliknya berkecai. Lagi. Untuk yang ke 37 kalinya. Berterabur memenuhi ruang di tempat dia berdiri.

Sunyi.

Perlahan-lahan dia mengutip serpihan hati dan jantung miliknya. Menyusun satu-persatu ke bentuk yang asal. Seperti mencantum cebisan jigsaw puzzle. Dengan sabar. Tanpa tangisan. Dan berharap agar hati dan jantung miliknya dapat bertahan serta pulih seperti sediakala walaupun memakan masa bertahun-tahun.

Sunday, September 18, 2011

Menyendol Di Kuala Kangsar

Kesedapan sehingga menjilat sudu


Aksi nak mintak tambah cendol lagi dengan muka tak malu - Citah


Gaya artis glemer yang tak rela diphotografikan ketika menyendol - Kak Cho


Peseng bila dapat makan cendol memang tak ingat kat orang lain dah - Gua


Oh. Gua bizi sikit lening.
Bizi nak cantumkan hati dan hidup gua yang dah berterabur macam jigsaw puzzle.
Jenuh jugok nok kutip dan susun balik nih.
Haih!!


Tuesday, September 13, 2011

Bila Nak Solat


Di surau lelaki
kat opis

1) Tanggal kasut/selipar
2) Ambil wuduk
3) Solat
4) Doa
5) Pakai kasut/selipar
6) Beres dalam masa 5 minit

Di surau perempuan kat opis

1) Tanggal kasut/selipar
2) Pot-pet-pot-pet
3) Duduk/lepak
4) Tanggal tudung/kain
5) Pot-pet-pot-pet
6) Ambil wuduk
7) Pot-pet-pot-pet
8) Pakai telekung
9) Solat
10) Doa
11) Pot-pet-pot-pet lagi
12) Lipat telekung
13) Pot-pet-pot-pet
14) Pakai tudung/kain
15) Pot-pet-pot-pet
16) Pakai kasut/selipar
17) Pot-pet-pot-pet lagi dan lagi
18) Beres dalam masa 20 minit

Harap-harap orang lelaki faham kenapa orang perempuan selalu ambil masa yang lama bila nak solat. Banyak benda yang nak kena setel. Tak caya sudah..kehkehkehkeh...=P

Sunday, September 11, 2011

Tanah Tumpahnya Darahku


Tak mustahil suatu hari nanti 'tanah tumpahnya darahku' ini tersenarai di antara negara yang mempunyai taraf hidup yang tinggi seperti negara 'matahari terbit'.

Dan jangan salahkan mereka yang bermigrasi secara berjemaah ke negara-negara lain jika situasi sebegini masih berterusan.

Wednesday, September 7, 2011

Kereta Baru


Lunch tadi. Kami berlima naik kereta baru pergi makan. Kereta buatan Malaysia versi MPV. Gua fikir kalau ada anak 4-5 orang sesuailah nak amik sebijik untuk jangka masa panjang. Memang afdhal untuk orang dah berkeluarga. Body pun solid dan ideal. Dan selesa. Masing-masing eksaited naik kereta baru. Gua pun sama. Rasa kagum pun ada. Maklumlah, first time naik kereta versi MPV yang baru beli. Bau kedai pun tak hilang lagi. Gaya macam orang tak pernah naik kereta pun ada.

Dek rasa eksaited punya pasal, tanpa disedari, semua orang tanggal selipar masa duduk dalam kereta tadi dari opis sampailah kat kedai makan. Wakdehek? Sengal.

~ Nasib baik tak tanggal selipar masa nak naik kereta. Kalau tak, lagi haru. Kehkehkeh.. ~

Monday, September 5, 2011

Cerita Raya Gua

Tak ada apa yang menarik tentang hari raya gua.
Gua tak pergi beraya.
Gua tak pakai baju raya.
Gua tak makan kuih raya.
Gua tak dapat duit raya.
Gua hanya duduk rumah.
Gua hanya tidur. Dan tidur.




Sebab gua demam + batuk + selesema.
Baik punya pakej yang gua dapat.
Dan raya ke-3 gua dah balik Klang sebab raya ke-4 gua dah kerja.

Oh ya. Gua masih menunggu jemputan rumah terbuka.
Ada sapa-sapa yang nak jemput gua, sila roger. Ok?

P/S: Overdose strepsile. Uhuk! Uhuk!

Monday, August 29, 2011

Salam Aidilfitri

Untuk semua. Salam Aidilfitri.

Hari Raya adalah hari untuk gua lepak kat rumah.

Thursday, August 25, 2011

Malam Ini

Peta perjalanan gua balik kampung.

Cadang nak gerak pukul 11.30 malam ni.
Agak-agak dalam pukul 04.00 - 05.00 pagi sampailah Kemaman.
Dah pakat dengan member nak sahur kat situ.
Doakan perjalanan gua selamat.

Friday, August 19, 2011

Rollercoaster. Lagi.


Menerima perkhabaran berita yang mendukacitakan. Bikin hati jadi tidak keruan. Betullah kata pepatah. Kita hanya mampu merancang. Tuhan yang menentukan segala-galanya. Ketika dalam keadaan kritikal sebegini, hati perlu jadi lebih tabah, kuat, kental dan kebal. Semoga semuanya kembali pulih seperti sediakala walaupun mengambil masa yang agak lama.

Hidup ini memang serupa rollercoaster yang berpusing-pusing. Semalam bergembira. Hari ini berduka-lara.

Wednesday, August 17, 2011

Calling-Calling


Gua rasa gembira hari ini. Sebab ada tiga orang member lama gua yang rapat zaman dulu-dulu menalipon gua (waktu yang berlainan). Walaupun sekadar sembang 2-3 minit pasal hal-hal yang tak ada kaitan dengan hidup masing-masing, tapi gua puas. Hilang rindu gua pada diorang. Bukan gua tak nak roger diorang dulu, tapi gua tahu masing-masing sibuk dengan kehidupan yang baru. Terima kasih kerana masih ingat pada gua yang semakin hilang jejak ini. Kita tetap kawan.

Monday, August 15, 2011

Seksi


Dah masuk 16 Ramadhan. Dan gua rasa lelaki-lelaki yang berbaju melayu, berkain pelikat serta bersongkok atau berkopiah putih yang berjemaah di masjid atau di surau adalah sangat seksi. Itu pun jikalau tiada scene hembus asap rokok macam gaya naga sembur api.

Kehkehkehkeh...=P

Thursday, August 11, 2011

Perkara Yang Tidak Cool Ketika Terawikh Berjemaah


Rakaat pertama. Tok imam angkat takbir. Baca surah Fatihah. Diikuti dengan surah pendek. Tiba-tiba terasa kelainan yang sememangnya bikin hilang khusyuk.








Kain telekung hampir terlondeh. Jenuh jugak nak kaver.

T__T

Tuesday, August 9, 2011

Tafakur

Syhhh!! Diam-diam. Sedang bertafakur..

Sejak 1 Ramadhan perangai jadi macam nih.
Macam ada gam gajah kat mata.
Automatik nak lelap je memanjang.
Rasa nak sendal dengan batang mancis kasi celik luas-luas.
Haih!! T__T

Monday, August 8, 2011

Lone Ranger


Berada di dalam kelompok tersebut bikin gua jadi hipokrit.
Sebab tu gua senang jadi lone ranger.
Gua bebas buat apa saja.
Maaf. Bukan gua tak nak campur.
Cuma gua malas nak hadap perkara yang sama.
Di pengakhirannya. Gua tetap terkontang-kanting sorang-sorang jugak.
Ada lu kisah pasal gua?

Saturday, August 6, 2011

Sabar Itu Sebahagian Dari Iman


Brader Hasan masuk. Mukanya tegang. Gua. Macam biasa. Buat bodo dengan kehadirannya. Member-member lain pun sama. Malas nak layan kepala angin beliau.

Telepon berbunyi. Bos gua sibuk berdiskusi dengan pemanggil. Cong-ceng-cong-ceng.

"Gas untuk S.Mariner ada arranged?" tanya Ms LNC, bos gua.

"Ada. Sudah letak kat belakang," Kakak meja sebelah gua jawab.

"Dah naik lori Hasan," Sampuk gua.

"Hasan! bila mau pergi S.Mariner?" Ms LNC mula kalut. Kapal dijangka berthing pada 1400hrs.

"Nanti saya pegilah. Banyak kapal mau pergi nih. Itu, Gan punya barang pun mau naik juga, mana mau turun tong, store lagi, bla..bla..bla..blaa....!!! Brader Hasan mula membebel. Part ni, memang kitorang tak suka. Bebelannya tak ade kena-mengena dengan soalan yang ditanya.

"Aiyakkk! Saya tanya saja," Ms LNC cuba mencoolkan Hasan.

"Sapa tanya pasal gas S.Mariner?" tanya Brader Hasan.

"Mr. SS lah," Jawab Ms LNC dengan acuh tak acuh.

"Itu orang tua aaa..banyak susah, semua kapal dia suruh saya pegi, bla..bla..bla..blaa..," Brader Hasan menyambung bebelannya. Kitorang buat-buat tak dengar.

"Saya tanya saja maa... Tak payah bebel banyak-banyak. Sabar-sabar. Sabar itu kan sebahagian dari iman. Hehehe..," Kata Ms LNC sambil tengok gua. Muka gua berubah. Terkejut dengan kata-kata beliau sebentar tadi. Beliau tersengih-sengih.

Brader Hasan terus keluar. Gua dan yang lain-lain bantai gelak guling-guling. Dalam diam gua pulak terasa malu. Orang cina pun tau pasal sabar dan iman. Kita orang Islam langsung tak praktikkan. Huhuhu!!

Thursday, August 4, 2011

Kuih


1 Ramadhan. Kami ahli rumah berpakat buat kuih kasidah. Bentuk dah cantik. Rupa dah cun. Bau pun wangi (hangit sikit sebab api terlalu besar masa duk kacau). Tapi, kurang masak la pulak.

2 Ramadhan. Kami buat kuih onde-onde atau buah melaka. Macam biasa, guna sirap sebagai pewarna. Jadi kaler pink. Memang rarelah. Tapi, keras la pulak sebab salah guna tepung beras. Patutnya guna tepung pulut. Apalah nasib.

3 Ramadhan. Pakat buat cucur udang. Sedap jugak walaupun masin sedikit.

4 Ramadhan (hari ni lah). Gua beli popia je kat pasar malam. Hahahahaha..

Tak tau kenapa acara buat kuih tak berapa nak menjadi pada Ramadhan kali nih. Haihhhh!! Kena prektis lagi nih.

Wednesday, August 3, 2011

Single Is Kebal


Seorang makwe. Kawan. Datang pada gua. Mengeluh tentang masalah orang muda.

"Saya jeles dengan akak. Hidup single. Bebas nak buat apa saja. Tak ada orang nak kongkong," Luahnya.

"Ada pro dan kontra antara hidup single dan hidup berpartner," Gua cuba berkata-kata.

"Emmm...saya rasa macam nak single balik. Tak payah nak pikir masalah yang ada nih," Wajahnya monyok.

"Tapi. Kalau ada partner, boleh tolong-menolong. Ada orang boleh back-up bila ada masalah. Kalau single, semua benda kena buat sendiri. Kena settle sendiri. Kena berdikari. Kena jadi 'taf' dan kena jadi kebal, boleh ke jadi macam tuh?" provok gua.

"Hidup kita tak sama. Masalah kita pun tak sama. Jadi, pikirkan mana yang terbaik untuk diri kita sendiri," tambah gua.

Dia diam. Gua pun diam. Tak ada idea nak kelentong lagi.

Kesimpulannya. Kalau tak ready nak berkomitmen, jangan nak mengada-ngada menggatal. Membazir masa je. Hahaha..

P/S: Penat jugak jadi pakar motibasi nih.

Sunday, July 31, 2011

Menjelang Ramadhan 1432H

Mode: Insaf. Berazam untuk tidak berperangai setan selama sebulan.
InsyaAllah!


Selamat Berterawikh!
Selamat Bersahur!
Selamat Berpuasa!
Selamat Berbuka!
Selamat Beribadat!

Thursday, July 28, 2011

Bad Day

Mood hari ini...

Serabuttt!!! Keje banyak!!!

Nota: F.R.U.S.T.R.A.T.E.D. Malaysia kalah..

Egois

Teaser je nih.

Huh! Manusia memang ego. Benci!

Monday, July 25, 2011

Monday Blues

Mood hari ini.. Haha..

Bos cuti hari ni. Jadi, perangai agak setan. Hip-hip horeyy!!
En. Blabber. Ini adalah karakter saya pada hari ni.
(Sebenarnya, hari-hari macam ni)
Kehkehkehkeh..=P
Malas nak tag orang lain.
Jadi, kalau rajin. Sila lukis diri-sendiri dan ceritakan serba sedikit.
Peace yoowww!!


P/S: Oh ya. Tak reti lukis guna microsoft paint. Dan jugak tak reti nak lukis makwe bertudung. Huhu..

Sunday, July 24, 2011

Saturday, July 23, 2011

Eksotik

Mana lagi eksotik?

a) Makan durian. Tapi tak makan tempoyak.

b) Makan tempoyak. Tapi tak makan durian.

Sila jawab.

Wednesday, July 20, 2011

Hanyut, Lemas Dan Karam

Dek leka menongkah arus hidup dan masa.
Ada di antara kita yang hanyut, lemas dan karam.

Semoa selamat semuanya.

Tuesday, July 19, 2011

Hari Itu


"Cantik!"
Bisik gua perlahan. Gua main-mainkan cincin belah rotan yang tersarung di jari manis gua. Rasa indah. Masih hangat. Terasa janggal sedikit.

Dia senyum. Gua sengih. Gua tahu dia gembira. Gua pun sama. Sapa yang tak gembira di hari bahagia sendiri. Lainlah kalau kena tunang secara paksa. Ye dok?

"Tak lama lagi dah. Kan gua dah cakap 10 tahun lepas, hari ini akan berlaku jugak," Dia bersuara dengan yakin. Ungkit kisah silam. Mata coklat cair miliknya terarah pada gua. Berdebar jugak dibuatnya. Yang pasti gua tetap stedi. Tapi, lama-lama gua rasa dada gua sakit. Jantung gua makin laju berdegup. Kepala gua mula berpeluh. Telinga gua berdesing. Gua dengar suara makcik-makcik kelam-kabut jerit nama gua. Tapi gua tak dengar suara dia. Mata gua berat. Tak boleh buka. Gua pejam. Terus gelap.

*****

Gua buka mata perlahan-lahan. Rupanya gua dah berada atas katil gua sendiri. Gua capai henpon. Pukul 4.30 pagi. Lama betul gua tido. Gua cuba ingat balik benda yang berlaku siang tadi.








Cilakak!!!!!!! Setan memang suka bergurau dalam mimpi dengan benda-benda serius macam nih. Bikin jiwa kacau jugak sekejap. Haihh!!!


P/S: Tetiba teringat Situasi Itu.

Monday, July 18, 2011

Perumpamaan


Pendapat aku, HIDUP IBARAT RODA sudah tidak relevan lagi pada masa sekarang.

Lebih afdal kalau HIDUP MACAM ROLLER COASTER. Lagi banyak cabaran. Ye dok?

Tuesday, July 12, 2011

Sentimental Value


Henpon wa masuk hospital. Dia punya keypad memang dah tak reti mengeja. Tu belum lagi suka-suka hati dia je nak on-off sendiri. Kejap-kejap hidup. Kejap-kejap mati. Jadi, sebelum dia jadi makin parah dan nazak adalah baik gua hantar dia ke hospital 2-3 hari. Kasi treatment.

Member-member gua suruh gua beli henpon baru. Yang canggih-canggih. Yang boleh berbbm. Yang boleh sentuh dengan jari. Yang boleh update status fesbuk. Yang boleh sambung dengan wifi. Yang macam-macam ada. Tapi. Gua tak teringin nak pakai pesen henpon berteknologi macam tuh. Nanti gua jadi lagha. Serius. Bila gua dah jadi lagha. Gua tak ingat mende lain dah. Gua jadi malas nak buat keje. Mesti hidup gua nanti makin sibuk dengan aktiviti 'sosial' dengan henpon sebegini. Lainlah kalau dorang nak sponsor. Ye dok?

Lagipun, henpon wa sekarang ni adalah benda yang di antara gua sayang. Sebabnya, gua beli dengan duit gaji gua sendiri. Tiap-tiap bulan gua menabung. Gua sanggup tak shopping komik. Gua sanggup tak makan kepsi. Gua sanggup berjimat-cermat semata-mata gua nak beli henpon ni untuk hadiah besday gua sendiri masa tahun 2009. Hah! Di situlah letaknya sentimental value gua pada henpon nih. Tengok. Gua memang seorang yang setia walaupun henpon gua selalu buat perangai dan kaler dia pun dah pudar. Gua memang tak kisah dengan keadaan fizikal dia sekarang. Gua terima je dengan kekurangan dia. Janji dia boleh berkhidmat dengan gua.

Ah! Emosi pulak gua malam ni. Gua harap gua boleh bangun subuh dengan sendiri tanpa deringan alarm. Sunyilah pulak nanti sebab biasanya gua dah set 5 alarm untuk kejutkan gua.

Biarlah gua dengan henpon klasik gua. Gua memang bahagia dengan dia. Lagi satu, gua nak tanya ni, orang-orang yang pakai henpon canggih-canggih tu, kredit ada sokmo ke? Kehkehkeh...

Monday, July 11, 2011

Inspirasi


Inspirasi gua hanyalah mimpi-mimpi...
Tapi, mimpi-mimpi gua adalah inspirasi...
Jadi, untuk capai inspirasi kenalah bermimpi...
Dan kalau nak bermimpi kenalah tido...

~ Gudnite everyone....haha....=P
~

Friday, July 8, 2011

Panduan Hidup Gua


Konspirasi dengan Tuhan
Komplot dengan keluarga
Kolaborasi dengan kawan
Khalwat dengan alam

Wednesday, July 6, 2011

Benda-benda Heaven

Warung Chery, Rabu, 06.07.2011, Lunch Hour


Di bawah pohon ceri yang redup.
Bangku kayu.
Di temani angin sepoi-sepoi bahasa Melayu.
Cuaca sedang-sedang elok.
Semangkuk laksa.
Segelas air perisa nenas yang sejuk.
Juga diiringi semangkuk tauhu rojak.
Suasana bertambah ceria dengan tokey (Mak Ucu dan Pak Ucu) yang sangat ramah.
Sudah cukup heaven bila menikmati rezeki dalam keaadan yang tenang sebegini.
Lupa segala keserabutan di opis.
Ah! Hidup ini sangat indah, bukan?

Tuesday, July 5, 2011

Biarkan III

Biarkan aku hidup dengan kesibukan
Sebelum aku temui ketenangan

Biarkan aku hidup dengan kekecewaan
Sebelum aku ditemani kebahagiaan

Biarkan aku hidup dengan kedukaan
Sebelum aku melangkah kegembiraan

Biarkan aku hidup dengan kesusahan
Sebelum aku diiringi kesenangan

Dan biarkan aku terus hidup dengan kegilaan
Kerana di situ terletaknya harapan dan impian

Monday, July 4, 2011

Biarkan II

Biarkan perasaan itu mati
Kerana jiwaku tak mahu terseksa lagi

Biarkan amarah itu berlalu pergi
Kerana hatiku tak bisa menangis lagi

Biarkan rasa itu jauh berlari
Kerana kakiku tak mampu mengejar lagi

Biarkan kenangan itu terus dilupai
Kerana memoriku tak tahan mengingati lagi

Biarkan aku terus begini dan menyendiri
Kerana itu yang terbaik untuk diri ini

Saturday, July 2, 2011

Biarkan

Biarkan mimpi itu terus mengganggu
Untuk aku hindarkan rasa pilu
Untuk aku hambatkan rasa rindu
Untuk aku hilangkan rasa sendu
Juga untuk aku rasa tenang selalu

Dan biarkan aku terus melukis mimpi
Untuk aku jadikan lukisan realiti

Friday, July 1, 2011

Besi Dan Orang

Transformer 3: Dark Of The Moon

1. Dari episod 1 sampai episod 3, Sam memang kalut nak selamatkan makwe dia je.
2.Optimus Prime dah ada kontena. Dan aku terbayangkan lori-lori kontena yang lalu-lalang-yang-laju-macam-kereta-FI kat Port Klang ni tetiba bertukar menjadi seekor robot kat tengah Highway KESAS.
3.Apasal scene Optimus Prime lawan dengan Megatron kejap sangat? Aku tak puas hati.
4.Agak-agak, robot-robot yang dah mati tu boleh jual jadi besi buruk tak?

Ok. Sekian saja ulasan dari aku. Nak tau lebih lanjut. Sila tengok sendiri. Terima kasih.

P/S: Transformer kali nih banyak sangat dialog dan monolog.

Wednesday, June 22, 2011

Biarlah Gua Bikin Apa Yang Gua Suka


Ini bukan kisah drama melayu mahupun lawak jenaka.
Tapi masih melibatkan hal ehwal dunia.
Tiada kaitan pun antara lu, gua dan dia.
Hanya memperjudikan masa depan gua je.
Lu jangan buat muka serius brader.
Gua nak cerita sikit saja.
Dah. Duduk diam-diam. Baca.
Lepas tu jangan buat tak reti nak komen pula ye.

Al-kisahnya. Gua nekad nak berhenti kerja.
Eh! Bukan sekarang lagi setahun dua.
Gua dah penat dengan rutin biasa.
Hari-hari kerja. Kerja. Kerja. Kerja.
Sampai badan pun dah jadi separa meja.
Gua nak rilek-rilek dan rehat puas-puas pula.
Rancang nak pergi melancong dan mengembara.
Kasi jiwa tenang dan minda terbuka seadanya.

Gua cuma nak bawa diri yang lara. Eh! Lagha.
Bukannya gua terpengaruh dengan sesiapa.
Lagi pun gua nak capai impian gua semata-mata.
Tak salah rasanya kalau cara ini buat gua bahagia.
Risiko? Bab tu memang gua tak akan lupa.
Yang penting back up plan mesti kena ada.
Harap-harap rezeki gua dipermudahkan olehNya.
Untuk gua realisasikan rancangan gila gua.

Hah! Jangan tanya kenapa dan mengapa?.
Gua sendiri tak ada sebab kukuh yang sebenarnya.
Tak usahlah lu nak pening-pening kepala.
Satu hari nanti lu akan tahu juga jawapannya.
Gua tak kisah orang nak cakap apa.
Janji gua bahagia dengan cara hidup gua.
Berikan gua sedikit peluang dan masa.
Dan biarlah gua bikin apa yang gua suka.

Hah! Kak Cho. Ada nak tambah mende? Yang penting usaha, doa dan tawakal jangan di lupa. Ye dok?

Mode: Gua serius ni.

Sunday, June 19, 2011

Untuk Ayah


JIKALAU beliau boleh berjalan dan bergerak kembali seperti dulu. Itu adalah satu anugerah dan keajaiban yang dikurniakan oleh Tuhan pada kami sekeluarga. Wallahualam.

Selamat Hari Ayah.

Malam Minggu


Kotaraya. Sesak. Padat. Hotel. Kelab. Disko. Bebas. Lelaki. Perempuan. Gay. Lesbo. Pondan. Maknyah. Tomboy. Couple. Rokok. Asap. Judi. Wang. Arak. Minum. Sembang. Gelak. Tawa. Live band. Karaoke. Berhibur. Lepak. Menari. Berdansa. Mabuk. Khayal. Nafsu. Syahwat. Bilik. Katil. Pujuk. Rayu. Cumbu. Senggama.

Dan syaitan mula menari-nari kegembiraan tanda kemenangan. Selamat malam Kuala Lumpur.

Saturday, June 18, 2011

Sepet


Dia. Lelaki. Cina.
Antara aku dan dia. Dah macam cerita Sepet.
Dia tak jual CD. Dia jual barang kapal. Dan aku adalah customer.
Dah. Jangan nak tanya lebih-lebih. Aku nak pegi main 'bunga api' kejap. =P


P/S: Kak Cho. Lu diam. Wa dah agak lu mesti gelak guling-guling..

Thursday, June 16, 2011

Wedding Dinner

1st time dapat kahwin versi cina..


Big boss jemput ke majlis kahwin anak beliau Sabtu nih.
Dengan kata lain wedding dinner.
Halal katanya.
Aku memang pantang diajak makan free.
Laju je join.
Tapi ada syarat.

Dress code is formal.

.

.

.

.

Dan aku terbayangkan sepasang cheongsam merah belah tepi sampai paha serta sanggul cucuk chopstick.

Amacam?

Kehkehkehkeh...

Monday, June 13, 2011

Serba Tak Kena

Trying to be lovely
Tapi aku rasa geli

Trying to be cool
Ah, look likes a fool

Trying to be smart
Rupa memang dah macam semak

Trying to be polite
Mana ada aku nak ngelat?

Trying to be macho
Sesudahnya semua akan hancur

Oh. Baik aku buat selamber
Macam tak biasa dengan huru-hara

Kehkehkeh!

Sunday, June 12, 2011

Kemistri


Sebetulnya. Aku sangat tak suka bila ada 'ikatan kimia' dengan sesorang. Kerana, di pengakhirannya, ikatan itu akan menjahamkan rasa aku pada dia.

Friday, June 10, 2011

Stop

Please stop being concerned on me.
Please stop an act like you're always beside me.
Please stop with all your words to me.
Please stop everything what you have done for me.
Because I know, at the end.
You're never show up and you're never prove it.
It's annoying me. I'm tired and I'm sick.
I'm just wanna live alone.

Thursday, June 9, 2011

Terlajak Perahu Boleh Di Undur. Terlajak Statement Haram Jadah La Jawabnya


"Jom la Jue,"


"Dok. Aku dok join,"

"Ala, mu kang orang penting. Mesti kena ada,"

"Malas la aku,"

"Dok best la kalo mu tak dok,"

"Doh kata nok wak reunion untuk orang hok kawen doh. Wak mende aku join?"

Diam.

Sapa suruh plan nak buat reunion untuk orang dah kahwin? Sah-sah aku tak join. Puas hati aku. Haha.

Wednesday, June 8, 2011

Memori Di Tepi Laut Cina Selatan

Gambor sehari selepas Final Exam. Kidnap dari FB member gua.

Memandangkan tempat gua belajar hidup dulu di tepi pantai, boleh di katakan dalam seminggu, kerap jugaklah gua and the geng beriadah di sini sambil menikmati pisang goreng dan keropok lekor di sertakan dengan kesejukan air batu campur. Selain niat mencuci mata sekali. Dan ditemani oleh tiupan angin bayu Laut Cina Selatan yang lembut dan damai.

Ah! Gua memang rindu zaman nih. Zaman huru-hara. Walaupun assignment berlambak-lambak, tapi masih steady lagi lepak di tepi pantai secara berjemaah dan bergembira dengan petikan gitar yang sumbang.

Gua rindu nak berjogging setiap pagi ke sini. Gua rindu dengan lambaian pokok paya bakau di belakang asrama. Dan gua rindu dengan assignment gila dari Lecturer gua. Ada ke patut dia suruh kitorang lukis gambar barge (tongkang) di atas kertas A4 dan warnakan guna crayon sahaja? Tak pasal-pasal kedai alat tulis area situ kehabisan crayon. Ok. Gua tipu bab crayon habis tu. Dan zaman ini jugaklah, buat gua kenal. Mana satu kawan. Mana satu lawan.

Monday, June 6, 2011

Mereka Yang Bergelar Raja Sehari

Jawa dan Kak Chik (merangkap coursemate, housemate, roomate & opismate).


Big Bro Pett (curi pengantin lelaki. Pengantin pompuan duk rilek-rilek kejap).


Tahniah. Semoga kekal bahagia dunia dan akhirat. Aminnn..(^.^)

Wednesday, June 1, 2011

Di Kala Hujan Lebat


Langit gelap. Hitam pekat warnanya. Diiringi bunyi guruh dan pancaran kilat. Titis-titis hujan mula membasahi bumi. Semakin lama semakin lebat. Sejuk.

Dia termenung di jendela. Memerhati manik-manik cecair yang berlumba-lumba turun dari langit. Kepalanya ligat memikirkan sesuatu.

Dia ke dapur. Tangannya pantas mencapai mug. Teh uncang cap Lipton. Gula satu setengah sudu. Dan cerek yang masih berisi air panas. Perlahan-lahan dia mengacau. Siap. Teh o panas. Masih berasap.

Kemudian. Dia menghampiri kabinet. Matanya melilau mencari sesuatu. Sesuatu yang berbentuk empat segi. Dan terarah pada bungkusan plastik berwarna merah. Dia mengambilnya.

Di kala hujan lebat itu. Dia keseorangan. Hanya ditemani oleh segelas teh o panas dengan sebungkus biskut cap pingpong. Menikmati rezeki yang sangat 'heaven' bila waktu hujan turun.

Dia rasa bahagia dengan situasi itu. Dan berharap agar hujan tak akan berhenti lagi. Kerana dia mahu 'berhibernasi' di dalam selimut pula.

Monday, May 30, 2011

Bonus


Soalan yang banyak gua terima sejak dua menjak nih.

"Bila nak kahwin?"

Senyum. Kalau gua tahu bila gua nak kahwin. Gua jawab je terus tarikh dan waktunya. Tak payah la lu orang dok tanya-tanya lagi. Ye dok?

Bagi gua. Tak salah kalau seseorang perempuan itu kahwin lambat. Tak pun tak kahwin. Belum sampai seru. Atau pun jambatan jodoh dia masih panjang. Kahwin tu kan sunnah. Dan. Kalau seseorang perempuan tu berkahwin dengan seseorang lelaki yang baik dan mendapat anak-anak yang baik. Itu adalah satu bonus yang sangat besar dalam hidup seseorang perempuan tersebut.

Tapi. Tak semua perempuan yang dapat bonus macam tuh. Kan? Hah! Amacam? Lu pikirlah sendiri.

Wednesday, May 25, 2011

Seribu Satu Rasa

Ada masa rasa gembira.
Ada tika rasa hiba.
Ada saat rasa teruja.
Ada waktu rasa membara.

Hopefully. Everything gonna be ok.

Hidup Mesti Terus. Aja-Aja Fightinggg!!!!!!!!

Friday, May 20, 2011

My Superstar

One day
You came to me
With a simple smile
With a nice word
"Would you like to be my friend, sweetie?"
And. My heart beating fast. Warm.

Yesterday
I came to you
With a stupid question
With a crazy reaction
"Would you like to be my superstar, darling?"
But. You never answer for it. Silent.

Because. It's just appeared in my mind. Only.

Daaammmmitt!!

Tuesday, May 17, 2011

Hidup Dan Drama


Hidup aku. Tak seindah drama Korea. Yang selalunya happy ending. Tak sekejam sinetron Indonesia. Yang selalunya banyak hati busuk. Dan tak la tragis macam cerita Hindustan. Yang banyak mengalirkan air mata. Semuanya tidak. Yang pastinya. Tak macam drama Melayu sangat. Cliche dan agak stereotyped. Ok. Bosan. Sebab boleh agak ending yang macam mana. Aku nak lari dari kebiasaan.

Dan sekarang. Aku cuba hidup macam drama Jepun. Tak pun omputih. Unexpected. Unsolved. Tergantung. Misteri. Barulah mencabar. Yang penting. Enjoy!! Yeaahhh!!

Sunday, May 15, 2011

Komitmen


~ 'Komitmen' dengan Tuhan masih barai. Macam mana nak 'komitmen' dengan 'orang lain'?. ~
Gua

Tuesday, May 10, 2011

Amazing Race: Kota Singa

AK709 terbang di awan biru.


Pergi hari Sabtu. Balik hari Ahad.
Tak sampai 24 jam lepak sana.
Buang masa. Buang duit. Buang tenaga.
Memang Amazing Racelah.
Sapa nak join buat keje gila macam nih, sila roger aku.
Next pit stop?? Will be advise later.
Hahahahaha.....=P

Tuesday, May 3, 2011

Semua Ada, Tapi.....

Mood dah ada.
Spirit dah ada.
Tajuk dah ada.

Tapi....

Idea tak ada.

Macam mana gua nak hapdate blog?

Aaaahhh...gua nak layan cerita Korea dulu. Esok-esok la gua hapdate. Kehkehkeh...=P

Wednesday, April 27, 2011

Tingkat 5


Rumah kami tingkat 5. Memang tak bela binatang. Tikus tak ada. Lipas dah tak wujud lagi. Nyamuk pun sekor-dua je yang sesat. Tapi....


Tetamu yang tak di undang

Macam mana si katak ni boleh berumahtangga kat dalam pasu pokok tuh? Cuba jawab.


P/S: Aku cakap kat housemate aku, "Kak, apa kata akak cium katak tu, mana tau bertukar jadi putera raja..kahkahkahkah!!" Kami bantai gelak kaw-kaw kat beranda sambil tangan pegang penyapu dok kuis-kuis katak tu biar dia masuk dalam saluran paip air. Kejamnya aku. Huhu. Dan kami masih lagi cuba menganalisis kewujudan katak tersebut melalui teori-teori merepek dan pelik. Haha.

Sunday, April 24, 2011

Memancing Di PWTC

Hasil gua pergi memancing kat pesta buku PWTC siang tadi


1. Beli 2 buku, Rojak + Orang Macam Kita = percuma buku Malaysian Politicians.
2.Novel Ramlee AM & Anis Ayuni adalah kiriman dari kakak gua. Gua tolong beli je.
3. Beli 3 komik Gempak percuma satu beg (motif gua beli buku banyak-banyak sebab nak beg).
4. Under 18 Diari Sivik - Yosi melengkapkan koleksi komik Under 18 gua.
5. ABE adalah hasil karya yang penuh dengan nilai-nilai murni yang PATUT dibaca.
6. Target habis baca semua buku nih adalah setahun. Kehkehkeh..
7. Nak pinjam? Boleh blah. Hahahahaha...


Terima kasih untuk Brader Oren yang sudi lukis gambor pakwe cute untuk gua.


Perkara yang best bila berada kat pesta buku nih, dekat 20 orang tanya umur gua berapa? Sekolah kat mana? Soalan-soalan peseng gini bikin gua rasa sweet 17 forever. Haha.

Dan perkara yang paling tak best pulak ialah bila kaki gua kena pijak beribu-ribu kali dek orang ramai. Cilakak!! Sakit tau tak? Lepas tu tak reti nak mintak maaf.

P/S: Pergi pesta buku boleh jadi gila. Semua buku nak beli. Dan mabuk buku. Hehe.

Wednesday, April 20, 2011

Cinta Tak Semestinya Bersatu


Ini kisah benar. Gua tak tipu. Memang gua sayang giler kat 'dia'. Nasib baik gua tak giler je. Dan. Gua hidup dengan kata-kata ini.

"Cinta tak semestinya bersatu!"

Jadi. Gua lepaskan je lah. Menyesal? Tak. Benda dah lepas. Dah berlalu. Yang pasti gua dan 'dia' memang tak de jodoh. Tak de rezeki nak hidup bersama. Terima je lah hakikatnya.

Tipu la kalau gua tak sedih. Dah nak buat macam mana? Takkan gua nak meraung-raung pulak. Bukannye boleh jadi macam dulu pun. Gua pasrah. Gua redha.





Cilakak betul anai-anak kat rumah gua. Habis semua komik gua dimakannya. Siapa tak sedih bila tengok koleksi komik kesayangan kena bakor??

Haih! (T__T)

Sunday, April 17, 2011

Sepuluh Tahun

Sepuluh tahun dulu.

Tahun amik SPM. Cikgu suruh belajar rajin-rajin. Tapi malas. Sibuk turun padang. Banyak main. Tambah-tambah pulak ada skandal. Lagilah liat nak pegang buku. Masa ni dah pikir apa nak jadi dalam masa sepuh tahun akan datang (sekarang la). Kononnya nak jadi orang berjaya. Nak ada duit banyak. Nak bina keluarga sendiri. Alah. Budak-budak sekolah yang tak kenal dunia lagi. Memang suka berangan yang merepek-repek (aku la tuh).

Sepuluh tahun selepasnya (sekarang la).

Bila diingatkan balik. Rasa menyesal memang ada. Dulu tak belajar sungguh-sungguh. Padan muka aku. Semua yang diangankan dulu, satu pun belum jadi realiti lagi. Hahaha. Sekarang nih, mulalah berangan nak balik ke zaman sepuluh tahun lepas. Kononnya nak repeat balik benda yang tak kesampaian. Memang tak tahu bersyukur aku nih. T_T. Sekarang tak berani dah nak pikir benda-benda yang akan berlaku untuk masa sepuluh tahun akan datang. Redha je lah. Janji aku jadi 'orang'. InsyaAllah.

Sepuluh tahun akan datang.

Ntah hidup. Ntah tidak. Wallahualam..

Saturday, April 16, 2011

Friday, April 8, 2011

The Girl From Nowhere


Aku. Masih di sini. Tak ke mana-mana. Dan tak akan ke mana-mana.
Aku. Masih begini. Tak berubah. Dan tak ada sebab untuk berubah.
Aku. Masih menanti. Sebuah jawapan. Yang tak tahu bila nak ada jawapan.
Aku. Masih mencari. Sesuatu yang tak pasti. Yang penuh dengan misteri.



*********



Aku. Mahu bikin entri. Tapi. Idea tak mari. Jadi. Aku tulislah begini.


P/S: Mood ke planet zargus sekarang. Memang malas dan tak de idea nak hapdet. Huhuhu..

Sunday, March 27, 2011

Menanti Hari Gaji


Lagu asal: Menanti Sebuah Jawapan dari Padi

Aku tak bisa mengeluh begini
Dan aku tak bisa termenung lagi
Berdoa agar bossku baik hati
Bank in gajiku dengan cepat sekali
Menelusup hariku dengan harapan
Namun akaun bankku tetap begitu

Sepenuhnya aku...agar boss ku tahu
Hidupku ibarat kais pagi makan pagi...
Setulusnya aku...akan terus menunggu
Menanti hari gaji agar poketku penuh kembali...

Betapa pilunya jiwaku stiap kali akhir bulan
Kerna tak boleh nak berjoli sakan
Seksa badan menanggung beban
Itulah padah kalau duit tak simpan

Aku tak bisa mengeluh begini
Dan aku tak bisa termenung lagi

P/S: Lambatnya hujung bulan. Huhu.. T__T

Thursday, March 24, 2011

Dalam Hati Ada Pesta Bunga Api


Dia. Aku panggil dia 'Minho' (sebab tak tahu nama sebenar). Sejak dua menjak nih, 'Minho' kerap datang opis aku. Hantar barang yang diorder. Dulu-dulu, aku tak amik port sangat bila 'Minho' datang opis. Ye lah. Tak kenal maka tak cinta. Ye dok? Lagi pun, bukan aku sorang je yang berurusan dengan dia. Tak kisah la kan.

Tapi. Lama-kelaman. Baru aku perasan bahawa akulah makhluk yang paling banyak berurusan dengan 'Minho' kat opis tuh. Dan bila dia datang. Boleh pulak aku jadi gelabah tak tentu pasal. Berdebar-debar tak tentu hala. Bikin tangan aku menggigil jugak la bila nak sign DO. Jahanam betul bila rasa macam tuh. Kan?

Bukannya apa. Aku dah tersangkut dengan artis Korea sekarang nih. Setan mana ntah yang dok hasut aku supaya minat dengan geng-geng K-Pop. Dah la muka diorang seiras. Rasa macam jumpa artis antarabangsa la pulak. Kehkehkehkeh...=P

Lagi satu. Aku malas nak jawab bila dia tanya soalan nih:-

"Payment yang lepas bila boleh settle?"

Satu keje pulak aku nak kelentong mamat cina nih. Haih!


Choi Minho from SHINee

Ok. Aku mengaku yang aku memang suka dengan Minho yang real nih masa dia join Let's Go Dream Team. Hahaha.

Nota: Selamat hari tua untuk x-skandal 10 tahun lepas. Dengan ucapan. "Lu adalah makhluk yang paling asing dalam hidup gua sejak 10 tahun yang lalu. Bila nak reunion berdua dengan gua?"