Papan Iklan

Tuesday, August 3, 2010

Baru Den Tau


"Ekau poei amik galah kek pokok moktan tuh, poei kait buah bidaro kek pagar dopan ghumah kodai tuh,"


"Errrr....buah bidaro? buah apo tuh, Teh?

"Buah mata kucing laa ekau nih..,"

"OOoooooooooo.............,"


P/S: Buah Bidara = Buah Mata Kucing

13 comments:

h a n i e said...

eh??
ye ke panggil gitu?

burungmurai said...

ini mcm aku pon br tau...
hahahaha
bape byk ekau kait buah bidaro tu...
den potik yo kek dopan umah ni...
:p

Shukri Mohd Ali said...

buah bidara = zizphus mauritiana.

sestengah tempat buah bidara tu mata kucing. kat bahagian indonesia pun buah bidara tu ialah mata kucing, dengan panggilan goal mouyang (tak silap ler).

ada juga yang mengatakan buah bidara ni spesis epal hijau.

tapi yang penting daunnya buat mandikan jenazah. ada dalam sunnah Rasulullah.

err...untuk maklumat tepat sila gugel. makasih! =)

Ju Asu Ra said...

kak cho: orang2 veteran je panggil cenggitu..

burungmurai: hehhe..ekau pun speaking nogori jugak ke? terer..hehe

shukri: perghh..bagus betul info ko..

beautiful_rose said...

selama ini aku hanya bayangkan buah bidara kecil sebesar buah laici.dan berkulit keras...

okay imagine aku sudah tersasar rupanya =p

alhariesz said...

laaa...aku ingat buah-buahan di depan rumah anak dara...silap gak rupenye...

agagaggagagaa :D

yg_indah said...

kt tempat aku buah bidara org guna utk mandi jenazah tu.

mirachantek said...

ooo, aku pun baru tau buah bidara tu apa...

Linglung said...

buah bidara tu buah mata kucing ke?? apesal salama2 ni gua xtau
xkan la gua ni bengap sangat..hmm
gua tanya pakcik lebai google la ini macam..

Ju Asu Ra said...

mawar cantik: imagine ko tersasar sikit jer..hehe

hariesz: xleh pakai ko punya imagine..haha

yg indah: ooo...baru aku tau..

mira: hehe..kite geng..

linglung: sekarang lu dah tau kan? hahaha..

nizamsani said...

tak tau jua.

puding roti said...

oh ms kt kg dl makcik2 ckp buah yg kitaorg pernah kutip bwh pokok tu buah bidara. tak igt rupa mcm mn tp tak mcm buah mata kucing. lps dgr psl bahagian mn ntah drp pokok tu digunakan utk mandikan jenazah, trs kitaorg tak pegi dh kat pokok tu T_T

Frodo Baggins said...

nasik lemak buah bidara ...


((amat mendalam ...))


muahahhahahaha


>>___<<