Papan Iklan

Friday, August 21, 2009

Jangan Marahkan Aku Yang Tidak Bersalah Ini

Suatu petang yang damai di hujung kampung, bertempat di sebuah padang rumput yang menghijau, di bawah sepohon pokok ketapang yang tinggi dan redup, angin sepoi-sepoi bahasa meniup. Sungguh nyaman dan selesa sekali. Kelihatan sekumpulan geng ragut sedang bermesyuarat.

"Macam mana ni boss? Esok orang dah start puasa. Takkan kita nak buat kerja ni lagi," Tanya ahli 1 dengan was-was. Dia memandang ketuanya yang berjanggut panjang itu.

"Hmmm..!" Ketua mereka hanya berdiam diri. Fikirannya ligat mencari penyelesaian. Dia mengurut-urut perlahan janggutnya.

"Kita kena teruskan jugak boss. Kalau tidak, macam mana nak hidup? Itu jelah punca rezeki kita," Kata ahli 2 yang tidak mahu mengalah dengan pendapatnya.

"Nanti orang cakap apa pulak. Dah la kita ni tak puasa. Tak pasal-pasal nanti kena tangkap," Ahli 3 mula cuak.

"Malu la kalau kena tangkap. Pastu kena naik kereta jenazah. Dibawanya ronda satu kampung. Mana nak letak muka nih," Ahli 4 turut melahirkan kebimbangannya.

"Aduhh! Tak de cara ke boss?" Masing-masing sudah pening kepala. Masalah mereka mesti diselesaikan.

Suasana semakin genting. Mereka membiarkan ketua mereka memberi kata putus.

"Yang kamu semua sengal sangat ni apa kes? Kita ni kan seekor kambing. Wajib ke puasa? Tak de siapa nak halang kita dari ragut rumput-rumput nih. Bukannya berdosa pun," Tegas ketua mereka.

Ahli-ahlinya tersengih-sengih mendengar kata-kata tersebut dari ketua mereka. Dan meneruskan kembali rutin harian mereka iaitu meragut rumput.

Jangan Marah Kawan-Kawan. Sekadar Jenaka Kosong.

Selamat Menyambut Ramadhan, Selamat Menunaikan Ibadah, Selamat Bersahur, Selamat Berpuasa dan Selamat Berterawikh.

4 comments:

syndrome of roXstar said...

AHHAHAHAHA..

nak kasi korban plaks pas ni!

Firol said...

chett...tunggu raya haji nanti..selmat berpuasa

Kuwe said...

yg aku paham part ni.

org tak posa = menatang tuh.

Kejora Yg Malap said...

Syndrome
~ tu laa..lmbt lagi raye korban

Firol
~ hehehe..kambing tu wat lauk utk raye korban..selamat berpuasa jugak

Kuwe
~ betol tuh...kambing tu memang xpose..