Papan Iklan

Wednesday, August 3, 2011

Single Is Kebal


Seorang makwe. Kawan. Datang pada gua. Mengeluh tentang masalah orang muda.

"Saya jeles dengan akak. Hidup single. Bebas nak buat apa saja. Tak ada orang nak kongkong," Luahnya.

"Ada pro dan kontra antara hidup single dan hidup berpartner," Gua cuba berkata-kata.

"Emmm...saya rasa macam nak single balik. Tak payah nak pikir masalah yang ada nih," Wajahnya monyok.

"Tapi. Kalau ada partner, boleh tolong-menolong. Ada orang boleh back-up bila ada masalah. Kalau single, semua benda kena buat sendiri. Kena settle sendiri. Kena berdikari. Kena jadi 'taf' dan kena jadi kebal, boleh ke jadi macam tuh?" provok gua.

"Hidup kita tak sama. Masalah kita pun tak sama. Jadi, pikirkan mana yang terbaik untuk diri kita sendiri," tambah gua.

Dia diam. Gua pun diam. Tak ada idea nak kelentong lagi.

Kesimpulannya. Kalau tak ready nak berkomitmen, jangan nak mengada-ngada menggatal. Membazir masa je. Hahaha..

P/S: Penat jugak jadi pakar motibasi nih.

16 comments:

ORLANDO AHMAD said...

ha ah, gua setuju... kalo belom ready, jangan nak menggatai hahahha

p/s: Lu nak email gua kan? ade gua letak kat previous entry Lu...

ORLANDO AHMAD said...

gua first? suka3...

KoQ said...

kehkehkehkeh....gua dah emel lu..

fatt said...

tahnye, jgn gatai. dah cari masalah sendiri pepandai selesai.

aku personally rasa single lagi best sbb ko free utk buat apa aje..takyah nk concern psl org lain, masa ko byk gila dan ko takyah pening pkir nak bahagi2 masa dgn org lain. bunyik cam selfish pun ada tp ah, dah puas kot kapel so nak enjoy singlehood pulok..ye dok?

sunyi tu mmg le ada gak kdg2 tu tp kena pandai cari kwn la utk biar masa berlalu tnpa rasa sikit pun sunyi :)

nil said...

single sekejap. ada jodoh, couple sah smpai ke tua.

nasyrun said...

aku ada nak cakap benda tapi aku dah lupa

monologtinism said...

haha
kau ni perempuan rupanya

baguslah. doktor cinta~~

Ateeka Amer said...

jadah.. aku baca kongkong jadi kangkang... astaga...

nizamsani said...

semoga cepat bertemu jodoh.

aziekz said...

hEe...suka ayat...klu x ready nk berkomitmen,,jgn nk mengada-ngada mengatal,,membazir..hahaha.,,setuju2..

KoQ said...

fatt ~ gua sokong lu..haha

nil ~ bkn takat sampai tua je, harap2 dunia akhirat skali, kalo dpt ke syurga skali lagi bagus..

poknik ~ heh. gua xsuruh lu ckp, gua suruh lu taip je. kehkehkehkeh..tu namanya penyakit org tua..hahaha

monolog ~ lorr..lu igt gua laki ke? kehkehkehkeh...

ateeka ~ hahaha..paham2..bulan posa memang gitu...lapar yek?

nizam ~ insyaAllah..aminnnn..

aziekz ~ hehehe..kan? kan? kan?

nasyrun said...

warga tuaa...
teras masyarakat
huu

KoQ said...

kahkahkahkahkah...ye..lagu yg amat sesuai utk ko..hahahahhaa

nasyrun said...

oh bercerita tentang lagu tu, suara penyanyi dia mmg sedih habis kan. tah apa2. patutnya bagila ceria sikit

KoQ said...

aku rasa bkn sedih, tapi nada biasa2 je. sesuai la dgn golongan warga emas, xkan nak tukar jadi punk rock pulak..hehehehe

nasyrun said...

sedih la tu. bkn suruh punk, cuma suruh upbeat sikit. selit unsur keceriaan hehe