Papan Iklan

Friday, September 4, 2009

Eksperimen Bangang Di Malam Bulan Puasa

1994..(aku darjah 4)

Orang sibuk pergi terawikh dan aku & the geng pula sibuk mengatur rancangan bermain mercun, bunga api, pasang pelita dan sama waktu dengannya. Biasanya, lepas maghrib kami akan berkumpul di padang depan rumah aku (port kami le tuh).

Satu malam, jiran aku mahu mencuba idea barunya untuk bermain mercun.

"Boleh ke nih?" Aku was-was meminta kepastian darinya.

"Kite terailah," Dia yakin. Kami mengelilinginya dengan penuh pra-sangka.

"Iysshh! Kang kalu ngecung tu dok letup rugi jer," Tambah aku.

"Owoh mung nih, dok cuba dok tau. Tepi. Aku nok pasang doh nih," Tangannya ligat mencucuh lighter pada sumbu mercun papan yang sederhana besar saiznya.

Dengan berhati-hati dia meletakkan mercun yang sedang menyala itu di atas sekeping 'penkek' yang agak fresh seperti memasang lilin kek hari jadi.

Lebih kurang 5-10 saat kemudian.

"BBOOOMMMM!!!" 'Penkek' berkecai. Bersepah-sepah. Mengeluarkan wangian yang sangat 'harum'. Sedikit-sebanyak percikan tersebut mengenai pakaian kami.

Kebetulan Mak dan jiran aku baru balik dari terawikh terkejut mendengar bunyi mercun yang agak pelik kerana eksperimen ekstrem tersebut. Dan-dan tu jugak aku dan adik diheret balik ke rumah oleh Mak. Malam itu, kami bersurai dengan 'perfume' original yang sememangnya tiada tandingan.

P/S: Aku rindukan zaman kanak-kanak aku

9 comments:

nizamsani said...

hahaha..

Firol said...

Wahhahahha....zaman kanak2 mmg seronok

mugiwara said...

lembu punya ke?
takpe...takyah samak~

hahhaha!!!

~0~ said...

hahahha....terer btol la ko..hahha..
kena piap x??

StingRay said...

Sniff....snifff.....




eeeeiii....berbau lagi.... =p

Kuwe said...

haha.
aku rajin men mecung.
hok men tarik2.
bo tarik bo terbakar abih baju rayo aku.
cis.

puding roti said...

hik hik hik
lucu pulak

Kejora Yg Malap said...

nizam
~ huhu..gelak yek..

firol
~ kalau lah boleh balik ke zaman tu memang best

mugiwara
~ a'ah..besar lak tuh..adesss..

~0~
~ hehe..kena khutbah yg pjg amat..tahan telinga laaa..

Kejora Yg Malap said...

stingray
~ uihhh..dah ilang dahh..siap sabun dettol lagi masa mandi..hehe

kuwe
~ haha..itulah..smpi hitam baju raya

puding
~ hehe....citer lama nih