Papan Iklan

Friday, September 25, 2009

Fenomena Selepas Raya

Seperti biasa, fenomena ini akan terjadi setiap tahun:-

1) Rumah Terbuka
- Rezeki jangan ditolak. Mana-mana yang dijemput, pasti memenuhi ajakan tuan rumah. Bab makan siapa tak suka. Siap buat jadual. Hari ini rumah siapa, esok rumah siapa, weekend rumah siapa. Save bajet. Menu pun boleh tahan sedapnya. Yang penting perut kenyang. Alhamdulillah.

2) Diet
- Ini memang masalah besar. Masa bulan puasa slim je. Lepas raya, jeans pun dah tak muat. Lebihan lemak kembali berkumpul di setiap inci badan. Mana taknya, semua benda ditelan. Tak ada pantang larang langsung. So, badan pun kembalilah kembang. Kesian alat penimbang. Pening jarumnya berpusing-pusing.

3) Duit
- Isu sensitif. Bagi orang dewasa, memang tak dapat dinafikan ada yang sengkek. Al-maklumlah, banyak berhabis untuk raya. Alih-alih tengah bulan dah kena puasa balik. Sebab tu kalau ada open house tidak ditolaknya. Janji lepas bab makan. Bagi budak-budak pula, status orang kaya baru memang sesuai sekali. Hasil kutipan beraya dari rumah ke rumah boleh dikatakan agak lumayan. Pada masa ini, mak bapaklah yang ambil alih tugas bank negara. Mengumpul dan menyimpan duit anak-anak. Silap-silap pinjam duit raya anak dulu nak bayar ansuran kereta. Errrr...ada ke? Aku kelentong je ni.

4) Kerja
- Semangat dan mood kerja memang tak stabil lagi. Kepala masih lagi teringat serdak kuih raya yang ada. Yang pastinya, kerja semakin banyak dan menimbun. Argghhhh!!

6 comments:

Firol said...

dalm byk tu yg ke4 yg paling menyeksa jiwa tul, rasa nak bakar meja

~0~ said...

memang fakta la ko tulis...

bila ko nak wat open house??

puding roti said...

yg no 4 kita seuju sgt. dua hr keja masih blm ada mud ;'(

Kejora Yg Malap said...

firol ~ setuju

~0~ rumah aku sentiasa terbuka utk tetamu..hehe

puding ~ sabar2...kita yg dah keje berhari2 pun xde mud lagi nih..

mugiwara said...

1, 2, 3 tak ada masalah.

4 masalah yang belum selesai.

[keluh]

Kejora Yg Malap said...

mugi ~ aku sgt memahami...ermmm..(tunduk kepala)