Papan Iklan

Monday, October 5, 2009

Old Skool Punyer Kuih




Nama glemer kuih ini, buah melaka. Orang pantai timur panggil onde-onde. Orang nogori pulak panggil kelompong. Ada orang panggil kuih timbul (ni abang aku kasi nama) dan ada orang panggil kuih terapung (mungkin sebab bila dah masak ia timbul atau terapung). Tak kisah la nama apa pun, janji sedap dimakan begitu saja.

Dan, kami telah membuat sedikit revolusi dan transformasi ke atas warna kuih ini. Eksperimen main-main. Bubuh perisa sirap. Pinky. Barulah nampak ladies. Lain kali, kami nak bubuh perisa sunkiest pulak. Then, kami nak buat warna-warni macam pelangi. Mesti comel. Ahakss..=)

9 comments:

~0~ said...

gila la ko punye experiment...baik ko buh oren jus trus..baru ada masam manis skit...hehehe

StingRay said...

dah try perasa durian?


nak letak perasa petai pun buleh jugak.

acap said...

ak pggl kepek idung.
ahahaha ;D
sedap..nyam..nyamm..

nizamsani said...

tak cirit-birit ke makan ni nanti?

Boneka tak sakit said...

yes u right kelompong i love eating kelompong at the same time melopong

puding roti said...

dulu buat kuih butir nangka, kita buat bentuk katak siap dgn kaki, bentuk love, bentuk bujur, bentuk kerbau. seronok masa campak kemudian tgk mereka timbul mcm kuih old skool ni jgk tapi nak makan seksa leher

mugiwara said...

bukan buah melaka ke?

Kejora Yg Malap said...

~0~ ..nanti aku bubuh..pakej la tuh

stingray..canggih gak idea ko..haha

acap..kepek? mcm bunyi kerepek je..huhu

nizam..InsyaAllah xcirit-birit

Kejora Yg Malap said...

boneka..pasti duduk dpm kepompong..haha

puding..hehehe..mesti telan kuih tu nak terkeluar biji mata..

mugiwara..yup..telah dieksperimenkan..