Papan Iklan

Monday, December 14, 2009

Semangat Satu Malaysia

Aku tengok jam. Lebih kurang pukul 12.30mlm.

"Hissyyhh! Kerja giler nih!" Aku mengomel sendirian.

Pintu ditolak perlahan. Kami berenam melangkah masuk perlahan. Selamba. Automatik, semua mata yang ada di dalam bangunan itu memandang kami. Ada yang terkejut. Ada yang tersengih-sengih. Dan ada yang tergelak-gelak.

Sebelum masuk tadi pun, si baju melayu kaler ungu telah memberi kata-kata semangat.

"Biaq pi depa dok tengok kita, dok kata kita. Kita buktikan, ni baru semangat satu Malaysia," Megah. Ibu jarinya diangkat tanda bagus.

Kalau boleh diukur ketebalan muka menahan malu, aku agak sudah 8 inci tebalnya. Rasanya, kami tidak buat salah besar pun. Kami pun manusia biasa juga. Cuma, malam itu, kami berpakaian agak sopan. Ya. Memang sopan.

Mana ada orang lain selain dari kami yang baru balik dari kenduri doa selamat dengan berbaju melayu dan berbaju kurung pergi karaoke di tengah-tengah malam buta?

Dan, kata si baju melayu kaler peach, "Silap aku tak pakai kopiah lembik dengan kepit fail putih. Mesti budak-budak kat karaoke tu pucat ingat kita nih dari Jabatan Agama nak rush tempat nih, hahahahaha...,"

Memang cari penyakit. Nyanyi pun lagu-lagu nasyid dan lagu-lagu slow je. Haih! Tak pernah buat dek orang. Tau di mak aku, maunya kena kamehameha..

8 comments:

watip said...

xpe2 len kali wat lagi camtu.cool2!

MIMI ZUZU @ M1N4M1 said...

barulah ayu gitu..bukan baju yg nak nyanyi kan kan

Koyuki said...

haha
orait la tu
baru la kiut kan

afendi ariff said...

ni mcm kes g genting je ni?

puding roti said...

nyanyi lagu nasyid tak tahan tu. haha

Kuwe said...

peh.

gelojoh smpai tak bole nk tunggu esok.

Firol said...

kok ye pun tukar laa hahhaahaha

Kejora =) said...

muahahahahahaha....dah lama tak wat keje giler..