Papan Iklan

Tuesday, July 19, 2011

Hari Itu


"Cantik!"
Bisik gua perlahan. Gua main-mainkan cincin belah rotan yang tersarung di jari manis gua. Rasa indah. Masih hangat. Terasa janggal sedikit.

Dia senyum. Gua sengih. Gua tahu dia gembira. Gua pun sama. Sapa yang tak gembira di hari bahagia sendiri. Lainlah kalau kena tunang secara paksa. Ye dok?

"Tak lama lagi dah. Kan gua dah cakap 10 tahun lepas, hari ini akan berlaku jugak," Dia bersuara dengan yakin. Ungkit kisah silam. Mata coklat cair miliknya terarah pada gua. Berdebar jugak dibuatnya. Yang pasti gua tetap stedi. Tapi, lama-lama gua rasa dada gua sakit. Jantung gua makin laju berdegup. Kepala gua mula berpeluh. Telinga gua berdesing. Gua dengar suara makcik-makcik kelam-kabut jerit nama gua. Tapi gua tak dengar suara dia. Mata gua berat. Tak boleh buka. Gua pejam. Terus gelap.

*****

Gua buka mata perlahan-lahan. Rupanya gua dah berada atas katil gua sendiri. Gua capai henpon. Pukul 4.30 pagi. Lama betul gua tido. Gua cuba ingat balik benda yang berlaku siang tadi.








Cilakak!!!!!!! Setan memang suka bergurau dalam mimpi dengan benda-benda serius macam nih. Bikin jiwa kacau jugak sekejap. Haihh!!!


P/S: Tetiba teringat Situasi Itu.

41 comments:

nasyrun nasyrun said...

sekali mata warna coklat lah
pehh

fatt said...

kannn? gua paham rasanya kena gurau bab2 gini..boleh bikin mata berkaca

hanie said...

[ketawa berdekah² bawah meja]

sabar lah koq. "highway" jodoh kita masih jauh lagi. RnR pun byk tak abeh berhenti lagi ni. hahahahahah..adehh

alien said...

perh
tak lama dah
serius tak lama dah

monologtinism said...

nak kawen rupanya.
hihi
kekasih ku seru~~
nak dekat dah la tu

blog-tips-kurus said...

mesti tido time maghrib ni..

KoQ said...

poknik ~ itu adalah benar

fatt ~ peh. sakit beb. haha

kak cho ~ haha..wa redha n pasrah je lah..hahaha

alien ~ haih...tunggu n lihat je lah jadi guane..haha

monolog ~ adeehhhh...

blog ~ tu adalah mimpi mlm semlm..

nasyrun nasyrun said...

wow! eurasian kah dia?

KoQ said...

tak. melayu tulen.

nasyrun nasyrun said...

tapi matanya coklat? wow! adakah dia seorang yg blonde juga

KoQ said...

tak. hitam pekat rambutnya. cuma anak matanya saja, coklat cair.

nasyrun nasyrun said...

itu adalah sangat aneh. tapi sudah konfemkan misteri yang selama ni membingungkan aku; sama ada kita mimpi kaler atau itam putih

terima kasih cik

KoQ said...

tapi, benda yg aku mimpi semuanya warna-warni..

sama-sama..

alien said...

eh, sama aa
kadang2 aku mimpi black n white
kadang2 kale2
mngkin tgk era di mana roh aku tercampak kot

KoQ said...

hah. betul2..tp byk yg kaler2 kelabu laa..

nasyrun nasyrun said...

yeke. kalau ikut wiki [wiki sudah,aku malas nak buat research byk2] kita semua mimpi dalam kaler, tapi hakikat warna tu sering diabaikan dalam memori. jadi semuanya bergantung pada kepala otak masing2. macam tu lah lebih kurang.

KoQ said...

hah. nampak sangat ko abaikan mimpi-mimpi ko. kehkehkeh..

nasyrun nasyrun said...

tak penting kot, tu yg diabaikan.
mungkin otak aku suruh pikir benda lain yg lebih penting, macam pemanasan global atau inflasi.
mungkinlah

KoQ said...

oh. mungkin jugak. tapi otak aku selalu suruh aku pikir, lambat betul nak hari gaji. haha..

nasyrun nasyrun said...

hehe tu udah semestinya.

KoQ said...

yes. tepat sekali. (lambatnya hujung bulan)..

alien said...

hahaha
aku selalu pikir..
5 tahun lagi aku jadi ape

nasyrun nasyrun said...

5 tahun lagi? pehh berwawasan. bagus2 hehe

alien said...

biasenye jadi bersemangat
tapi kemudiannya jadi tak tentu
kemudiannya nafas tersekat
bimbang
hah!

KoQ said...

haha. 5 tahun lepas pun aku pikir mcm ko jugak. lepas 5 tahun kemudian, aku dah tak pikir lagi dah. hahaha..

KoQ said...

sbb aku rasa hidup ni sgt streotyped..

citahrudin said...

oo..aku br perasan cita ni ko up kt sini

KoQ said...

haha........................

nasyrun nasyrun said...

aku hanya pikir...

alamak aku rupanya dah tak berfikir. ini adalah sgt membawa kemudaratan

KoQ said...

haha. tak payah pikir..lagi senang idup ko.

nasyrun nasyrun said...

bukan tak 'payah' pikir tapi memang dah tak 'ber' fikir. lain maknanya tu

KoQ said...

ah. sbb ko dah tak berpikir la ko dah tak payah pikir lagi...errr..betul ke nih?

nasyrun nasyrun said...

tak sama. tak berfikir mungkin sebab otak dia dah sewel, atau dia dah fedap nak berfikir dan last2 sekali dia persetankan saja

KoQ said...

biarkan?

nasyrun nasyrun said...

akta?

KoQ said...

tepat sekali..

nasyrun nasyrun said...

bak kata citah, yes yang berserta tanda seru

citahrudin said...

ciss!! patut lah aku tersedak!

macam gini lah

action : yes!

KoQ said...

haha....

aziekz said...

HAHA,,,,wat gempak je,,,,tak lama dah tu,,mimpi jd realiti,,hehe

KoQ said...

hahaha..ntah laaaaaa....